Zhodnocení roku 2013

19.12.2013 17:33

 

Vážení čtenáři, přátelé, kolegové „pejskaři“, rádi bychom se s Vámi podělili o naší velkou radost z úspěšného roku 2013, ve kterém jsme v naší Základní kynologické organizaci Lysá nad Labem na cvičišti v Litoli uskutečnili několik akcí pro pejsky a jejich páníčky. Naše organizace s 80 členy, a více než 60-ti letou historií, je již tradičním pořadatelem závodů, táborů a vzdělávacích i praktických kynologických seminářů. Jsme též velmi rádi, že zájem o kynologii má stále i mládež - 15 členů z našich řad je ve věku do 18 let, a těší nás jejich úspěchy.

Prvním sportovním počinem naší organizace byl v dubnu loňského roku již 2. ročník neoficiálního závodu agility „Jarní lyská tlapka“, ve kterém, i přes velmi chladné počasí a ranní mrazíky, startovalo 58 týmů. Všechny týmy byly dobře připravené, a tak závody probíhaly ke spokojenosti závodníků a též nás organizátorů. Jako rozhodčí jsme si pozvali Lucii Novákovou, která připravila velmi hezké parkúry.

A naše nadějná mládež se v tomto závodu velmi hezky umístila. V prvním běhu štěňat skončila Barbora Šonová s Dzifem na druhém místě a Ester Jančaříková s Baffi na místě třetím. V Jumpingu pak v kategorii začátečníci S Esterka získala ještě 3. místo s Miou. V kategorii L se umístila Kačka Kalašová s Andy na 2. místě. V druhém běhu štěňat opět uspěla Bára Šonová s Dzifem (2. místo) a Heda Antošová s Persi (3. místo). Kategorii L závodu Agility vyhrála Kačka Kalašová s Andy!Závody agility jsou divácky atraktivní pro dospělé i děti, a uvítáme když se na naše příští závody agility přijdete podívat!

Další naší tradiční akcí je dogtrekkový závod „Polabská stezka“. Letošního 5. ročníku se zúčastnilo, i přes aprílové počasí, 55 týmů. Jirka Malinský jako pořadatel opět nezklamal a připravil pro naše závodníky dvě trasy vedoucí krásnou okolní polabskou přírodou. Závod byl jako každý rok rozdělen do dvou kategorií: trasa „Procházka“ v délce cca 10km a trasa „Výlet“ na cca 30km. Mezi účastníky opět nechybělo ani několik našich členů. Trasu Výlet vyhrála fenka Ennie naší členky Zuzky Kučerové, se kterou běžela její drahá polovička Marcel Bubeník, trasu „Procházka“ pak vyhrála fenka Iris s páníčkem Lubošem Kosem. Tento závod pořádáme nejen pro zaryté pejskaře, ale pro každého kdo miluje pohyb se psem v přírodě, tak se snad v příštím ročníku setkáme i s Vámi! Závěr závodu v podobě pálení čarodějnic, kdy čarodějnický kostým oblékli nejen páníčkové, ale také jejich psi, skvěle pobavil!

V červnu jsme pořádali zkoušky dle národního zkušebního řádu, na kterých si naši členi mohli prověřit přesnost naučených cviků i bez pomoci motivace pamlskem. Zkoušku splnili k radosti psovodů, jejich trenérů, i pana rozhodčího, téměř všichni účastníci a získali tak chuť do další práce se svým psem. Někteří naši členové se začínají věnovat obedience – psí sport zaměřený pouze na poslušnost a Ivan Vlček skládá první zkoušku.

V polovině léta jsme se již podruhé rozhodli uspořádat neoficiální závody agility „O LYSKOU TLAPKU“. Tento závod se opět těšil velkému zájmu našich členů i pejskařů ze širokého okolí, a na startovní listině se tak objevilo přes 60 týmů! Konání závodů připadlo na první srpnovou neděli, a jelikož v sobotu padaly po celé republice teplotní rekordy, měli jsme trochu obavy o účast závodníků v následujícím dni. Předpověď meteorologů se však vyplnila a v noci přišla bouřka, a s ní i slibované ochlazení. Přesto jsme pro čtyřnohé závodníky připravili osvěžení v podobě malého bazénku a rozstřikovače, který se ve finále ukázal jako báječný nápad. Páníčkové se zase mohli ochladit a hlavně občerstvit v naší kantýně, kde byla jako vždy široká nabídka pití a jídla.

V prvním běhu štěňat nás velmi dobře reprezentovala děvčata Kristýna Hejňáková (mládež) s Jessie, která tuto kategorii vyhrála, na druhém místě se pak v tomto běhu umístila Iveta Martínková s Grace. V závodu Jumping - kategorii L pak zabodovala Monika Franková s labradorem Ronysem, který v tento den slavil 9. narozeniny a nadělil si krásné 2. místo! V druhém běhu štěňat si děvčata místa prohodila, na prvním tak skončila Iveta s Grace, na druhém pak Kristýna s Jessie. V závodu Agility - kategorii L se umístila Katka Jančaříková s Orfi na krásném druhém místě, následována Kačkou Kalašovou (mládež) s Andy na místě třetím. Závodníci si díky podpoře města a sponzorům odnesli krásné ceny.

Mimo tyto závody jsme v loňském roce pořádali letní agility tábor a řadu intenzivních tréninků agility. Pro nadšence sportovního výcviku a poslušnosti jsme pořádali několik seminářů – např. obedience, klikr a pozitivní motivace, aport.

Na podzim jsme pak společně vyrazili na Mistrovství světa IPO 2013 v Roudnici n.L., které se v České Republice konalo vůbec poprvé. Bylo radostí pohledět na profesionální výkony účastníků z celého světa, které pro nás byly velkou inspirací a motivací. Kdo ví, třeba se i někomu z našich členů jednou podaří se na MS kvalifikovat.

Ale rozhodně se už nyní nemáme za co stydět. Náš klub úžasně reprezentují naši členové na závodech po celé ČR. Není bohužel možné vypsat všechny úspěchy našich členů, ale z těch nejvýznamnějších nám dovolte připomenout alespoň tyto: Jiří Malinský, s fenou německého ovčáka Kyrou, složil nejvyšší mezinárodní zkoušku IPO3, jejíž součástí jsou pachové práce, poslušnost a obrana. Je to úctyhodný výkon, a zároveň nás tato dvojice velmi dobře reprezentovala na dalších závodech sportovního výcviku, kde se prozatím vždy postavili na stupně vítězů! Pavlína Tesárková pak s fenou německého ovčáka Dixi složila národní zkoušku ZVV1 a mezinárodní zkoušku IPO VO. Na poli záchranářského výcviku nás velmi pěkně reprezentuje Katka Jančaříková, která letos se svou border kolií Aywy vyhrála 1. místo v celostátní soutěži Český pohár ZTV a 2. místo na poháru ČEZ dle ZZP2. Aywy je upotřebitelná i při skutečném vyhledávání pohřešovaného člověka. Za Agility splnila Iveta Martínková s Amy zkoušky A2 a může tedy postoupit do nejvyšší A3, zároveň nás velmi dobře reprezentuje na závodech, kde se často objevuje na stupních vítězů nejen s Amy, ale nyní už i s mladou Grace. Jana K. Kuklíková složila s Kesinkou zkoušku canisterapie.

Mládež naší organizace v agility skvěle reprezentuje Kristýna Hejňáková s Cherry a Jessie, která se dokonce zúčastnila Kvalifikačního závodu pro reprezentaci mládeže na European Open Junior, kde se umístila na krásném 11. místě z 60 soutěžících. A také Katka Kalašová se účastní Junior Open v dogfrisbee, velmi krásný a divácky atraktivní psí sport, kde pes chytá hozený letící disk.

Ve výčtu úspěchů našich členů by se dalo pokračovat i dále, ale prostoru je málo, proto bychom tímto chtěli alespoň všem našim členům poděkovat za přízeň a úžasné výsledky jejich práce a píle, vážíme si toho. Zároveň bychom rádi poděkovali našim sponzorům, bez kterých bychom nemohli pořádat tolik akcí, s mnoha pěknými dary pro účastníky, a také podporovat naši mládež v jejich začátcích na závodech. Děkujeme tedy tímto za podporu městu Lysá nad Labem, společnostem IRE, Pizzerie Matylda, společnosti LUCO, Montano Valtr, Mgr. Ondřej Dlouhý, VaFa, Barking Heads, Kmiva Salač, MVDr. Procházka, Mystaff, Majorcars, Vinotéka Milovice, BigShock! a všem našim členům! Také tímto děkujeme našim zkušeným výcvikářkám Aleně Strýhalové, Romaně Macháčkové, Ivetě Martinkové a Veronice Pivoňkové za jejich trpělivost a cenné rady.

S novým rokem, či především s nadcházejícím jarem, možná i vy uvažujete o pořízení psa do Vaší rodiny, proto neváhejte a přijďte se poradit s tak důležitým kritériem jako je výběr vhodného plemene, pohlaví, ale také proč věnovat pozornost prostředí v jakém je Vaše budoucí štěně odchované. Psí škola, která je u nás vedená soukromě již přes deset let zkušenou výcvikářkou Alenou Strýhalovou, Vám pomůže v prvních počátcích výchovy a výcviku. Kontakt na nás, přehled našich akcí a fotografie z již uskutečněných akcí najdete na www.zkolysa.cz.

Děkujeme za Vaši přízeň a přejeme Vám krásný a pohodový rok 2014, mnoho zdraví, štěstí a lásky, a v neposlední řadě radosti s Vašimi psími mazlíčky!

Kynologický klub Lysá nad Labem

Kateřina Blahútová