Ukázky výcviku k 60.výročí založení klubu

22.01.2012 14:57

PEJSKAŘI JSOU V LYSÉ NAD LABEM 60 LET!!!

        Naše základní kynologická organizace Lysá nad Labem, nyní Za kruhovkou, byla založena v roce 1950. V letošním roce tedy slavíme neskutečných 60 let činnosti. Jedinečnou příležitost předvést umění našich psovodů, ale především našich čtyřnohých kamarádů jsme dostali na slavnostech hraběte Šporka v zámeckém parku, které se konaly poslední víkend prázdnin. I když datum 28. srpna avizovalo ryze letní počasí, bylo tento víkend počasí aprílové. Přes počáteční zataženou oblohu a prudký déšť až po chvilkami projasněnou oblohu a slunce. Takovéto počasí ovšem neodradilo naše členy a sešli jsme se v hojném počtu u bran zámeckého parku, abychom se zúčastnili slavnostního zahajovacího průvodu, ve kterém jsme veřejnosti chtěli ukázat různá plemena, se kterými chodí jejich páníčci cvičit. Zastoupení zde mělo plemeno – německý ovčák, knírač, rhodeský ridgeback, briard, labrador, německá doga, bernský salašnický pes, jack russel teriér, howavart, chodský pes, stafordšírský bulteriér, ale také „čistokrevný“ voříšek. Jelikož součástí ceremoniálu zahájení slavností hraběte Šporka byla kanonáda a střelba, tak jsme se s pejsky vzdálili již dříve a šli se připravovat na samotné ukázky. Pro ukázky jsme měli vyhrazený prostor na severní louce a to spolu se šermíři.

        I když jsme měli dva výstupy, už na nácviku bylo velké množství diváku a to hlavně těch dětských, kteří měli veliký zájem o naše pejsky. Po ukázkách šermířů konečně nastala chvíle pro náš první výstup na slavnostech. První na řadě byla ukázka poslušnosti, kde jako první pejskové pozdravili diváky štěkotem a následně ukázali něco z poslušnosti a to chůze u nohy, odložení pejsků, přivolání aj. Při této části byla představena jednotlivá plemena, poté jednotlivci ukazovali, co vše se může pejsek naučit a to např. podávání pacek na pokyn „Dobrý den“, prvky tance se psem, nošení klíčů, nákupu či telefonu. Všechny tyto věci měli u diváků velký oslav a velice často bylo slyšet smích a potlesk. Další části ukázek bylo předvedení agility, což je v současné době velmi oblíbený sport a na našem cvičáku se mu věnuje mnoho mladých lidí a také dětí. Agility je vhodné nejen pro malé pejsky jako je jack russel teriér, ale také pro velká plemena např. briard.

        Třetí částí našeho vystoupení tvořily obrany. V první části se nám předvedli Alena Jiříková se psem Woodym a náš figurant Petr Junek, a ve druhé části psovodi Radek Digaňa, Lukáš Richter, David Pavlíček a Václav Křížek z vojenského útvaru Stará Boleslav, kterým bychom tímto rádi poděkovali za spolupráci a ochotu předvést svoji práci na slavnostech. Návštěvníci tak měli možnost srovnat sportovní obrany a práci se psy v praxi.

        Po ukázkách jsme se všichni odebrali na cvičiště, kde již bylo připraveno pohoštění a dobrá nálada. Na oslavy byli pozváni jak stávající členové kluby, ale především ti, kteří klub zakládali a provázeli ho v průběhu jeho existence. Pozvání přijal i jeden ze zakládajících členů Miloslav Šenk, jehož vyprávění ze starých časů jsem si rádi poslechli, k naší radosti nám daroval kroniku založenou v roce 1950, v níž jsme s obdivem četli o kamarádství i útrapách a touze Lyských pejskařů získat vlastní cvičiště. Tato touha získat vlastní cvičiště nás bohužel trápí dodnes. Oslavami naše práce nekončí a již s chutí připravujeme 2. ročník závodu Lyský Šikula. Děkujeme všem, kteří se přišli na nás do zámeckých zahrad podívat a snad se vám naši pejskové a jejich výkony líbili!
Na našem cvičišti jste kdykoliv vítáni!

Nesmíme zapomenout také poděkovat všem členům, kteří se zúčastnili těchto ukázek a to jmenovitě: R. Macháčkové, P. Junkovi, A. Strýhalové, J. Ráškové, A. Jiříkové, R. Brejchové, V. Ivičičové, H. Kochové, J. Malínskému, J. Malínské, A. Tojšlovi, L. Kalašové s dcerou, P. Maximičovi, M. Bytrusovi, P. Cézové, M. Rambouskovi, M. Nohejlovi, Z. Kučerové, N. Kotršálové, V. Pivoňkové, Š. Kučerové a I. Martínkové.

Fotogalerie zde.