Polabská stezka - 2016

06.04.2017 14:09

Polabská stezka 2016

Prvotní předpověď počasí na sobotu 14. května 2016 naštěstí nevyšla…Osmému ročníku dogtrekového závodu „Polabská stezka“ přálo sluníčko. A také bohužel zrádný silný vítr. Zrádný pro soutěžící i pro organizátory. Té první skupince zamotal hlavu tím, že Labe zdánlivě změnilo směr toku. Ta druhá parta
vzorně čekající a zapisující kvůli němu úplně zapomněla na opalovací krém a na to, jak umí být jarní slunce silné…
Kratší trasa (10 km) je sice nazvaná „procházka“, dost účastníků ji ale pojímá jako canicrossový závod. Proto se ti nejrychlejší vrátili do cíle již po hodině (a několik minut). Na své si samozřejmě přišli i ti, kteří si opravdu chtěli s pejsky vyjít na procházku. Cesta byla naplánována přes Litol k Labi, dále směr Řehačka a polní cestou zpět na cvičák. V jejím průběhu měla člověčí část týmu najít odpovědi na dvě předem zadané otázky.
„Výlet“, rozplánovaný na 30 km, by byl pro „normálního“ člověka s „normálním“ psem pěkný program na celý den. Ovšem ten největší borec závodu se nám hlásil již po 4,5 hodinách (vítěz borderák si trošku odfrkl a po zbytek odpoledne dorážel na míček)! Čas pod pět hodin měla ještě labradorka Sára – a pak, že jsou to lenoši k baráčku na zahradu! Výlet to byl doslova kolem Lysé – ze cvičáku se vyráželo směr Byšičky, Dvorce, Stará Lysá, Benátecká Vrutice, Milovice, Stratov, Ostrá a hurá zpět. Po cestě se účastníci museli soustředit na sedm otázek.
Během celého dne měli soutěžící k dispozici skvěle vybavenou kantýnu (včetně domácích palačinek a zákusků či grilované kotlety). Pejskům mohli den zpestřit překážkami, tunely, čtvercem, kladinou… Díky sponzorům mohly být odměněny všechny výkony. Na místě je tedy poděkování především
Městu Lysá nad Labem, dále firmám Montano Valtr s. r. o., Bušim – péče o zeleň, a členům ZKO Lysá nad Labem, kteří se na organizaci aktivně podíleli nebo reprezentovali klub v závodě. Zvláště je třeba vyzdvihnout sehraný tým – Šárku s Láďou, kterým vděčíme za přípravu a naplánování tras.

„Ruku v tlapce, člověk a pes mnoho vydrží, mají-li cíl…“


Procházka 10 km – startovalo 44 týmů
1. místo Květa Kačírková a Berg (dobrman) 1:04:57
2. místo Nikola Svobodová a Avalanche Arctic Devil (sibiřský husky) 1:11:10
3. místo Andrea Tomicová a Bacardi Porta Bohemica (BOT) 1:12:23

Výlet 30 km – startovalo 29 týmů
1. místo Marek Jebavý a Dobby (border kolie) 4:36:23
2. místo Eliška Mazáková a Sára (labradorský retrívr) 4:48:11
3. místo Sandra Sůrová a Gerry Gambrinus Killers Hole (Parson Russell teriér) 5:37:36

Kompletní přehled výsledků naleznete na www.zkolysa.cz;
fotografie z celého dne pak na https://zkolysa.rajce.idnes.cz/Polabska_stezka_2016/.

Simona Šádková
ZKO Lysá nad Labem